Skip to main content

Vi lär oss bromsa stresspiralen i tid genom att bedöma tankar, känslor, förnimmelser och upplevda hot i ett tidigt skede.

Medveten närvaro

Att vara här och nu, leva i NUET.

Evidensbaserad forskning har visat att mindfulness påverkar vår hjärnas förmåga att hantera känslor, under stress och därför också hjälper läkningsprocessen för flera stressrelaterade sjukdomar.

Det finns studier som bevisar att s.k. MBSR – Mindfulnessbaserad Stressreduktion är lika effektivt mot stressrelaterade sjukdomar som KBT.

Mindfulness kan också användas helt enkelt för att kunna njuta mer av livet även om vi inte lider av stressrelaterade sjukdomar. Kort sagt den ökar vår livskvalitet. Den måste dock självupplevas, att beskriva effekten av medveten närvaro med ord ger den inte rättvisa!

1

Minskar stress

Genom att både sänka halter av stresshormonet Kortisol samt att det går ner snabbare på kvällen.
2

Ökad livskvalitet

Minskar depression, sömnbesvär, ångest, smärta, kronisk huvudvärk.
3

Åldras långsammare

Vi får även en förbättrad hjärnfunktion med mer synkroniserad hjärna och kreativiteten ökar.

Mindfulness har en rad medicinska effekter.

Den minskar stress genom att både sänka halter av stresshormonet Kortisol samt att det går ner snabbare på kvällen. Minskar depression, sömnbesvär, ångest, smärta, kronisk huvudvärk. Ger en ökad livskvalitet, förbättrar immunförsvaret, minskar symptom vid kronisk sjukdom. Skyddar också mot återfall av depression och missbruk. Vi åldras till och med långsammare av medveten närvaro samt får en förbättrad hjärnfunktion med mer synkroniserad hjärna och kreativiteten ökar.

Ska jag vara helt ärlig så trodde jag själv inte att det kunde ha så stor effekt som det hade på mig. Jag har själv tidigare lidit av stress med både automatiska tankegångar och fysiska symptom som följd. Jag blev rastlös av att utöva mindfulness precis i början men efter min första 8 veckorskurs i mindfulness förstod jag att jag hade hittat den lösning jag längtat efter. Det som kunde få mig att njuta fullt ut av mitt liv här och nu. Därefter har jag tränat medveten närvaro i flera omgångar och dess positiva effekter överraskar mig fortfarande.